27/Jan/2017

Zašto kupovati organsko i šta to znači?

Svi smo kao djeca skidali naljepnice sa banana, egzotičnog voća  i ljepili ih svuda po kući. I danas kod nekih od nas, na bijelim bakinim pločicama, možemo pronaći te plavičaste vizuale na koje sada gledamo kao u male hramove, ali šta zapravo sve te oznake govore?

Ogranska hrana je postala veoma popularna, a fotografisanje zdravih obroka postao je svjetski popularan trend. Toliko često čujemo „bio proizvod“ i „organska hrana“ da je postalo zbunjujuće šta mi to kupujemo i šta zapravo sve te oznake znače?

Termin “organski” odnosi se na način poljoprivredne proizvodnje tokom uzgoja i obrade. Dok se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, kod nas organski usjevi  moraju biti uzgojeni bez upotrebe sintetičkih pesticida, genetski modifikovanih gena i vještačkih đubriva. Tako uzgojena hrana prolazi kroz proces sertifikacije od ovlašćene kontrolne organizacije i proizvod stiče pravo nacionalnog znaka „organski proizvod“.

U zimskom periodu svjedoci  smo borbe mnogih roditelja sa oslabljenim imunitetom svoje djece koja prvenstveno nastaju uslijed neadekvatne ishrane. Cijedimo skove od limuna, toplim napicma, kapamo propolis u med, kako bismo olakšali konzumaciju istog, ali sve te namirnice, nerijetko, završe na najmanje mogućim mjestima.

Potrebe za unosom hrane za vrijeme boravka na hladnom vremenu je povećano stoga je posebno važno obezbjediti dodatne vitamine i kalorije kako bi se organizam mogao uspješno boriti protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Izbor organskih proizvoda u zimskom periodu je posebno važno za djecu, trudnice i dojilje, jer samo sa takvim namirnicama možemo biti u potpunosti sigurni da ćemo zadovoljiti sve nutritivne potrebe. Ovdje prvenstveno mislimo na vitamin A kojeg ima u žutom, ali i u zelenom lisnatom povrću. Takođe je neizostavam vitamin C koji štiti organizam od infekcija i izuzetno je jak prirodni antioksidans.

Domaći trgovački lanac Tropic, dugoročno je usmjeren prema kvalitetnim i sigurnim proizvodima,  u svojoj ponudi ima jedinstvenu  bio  ponudu citrusnog voća sa ECOCERT sertifikatom. Narandža, limun, klementina i crveni grejp, koje možete naći na policama Tropic Centra Banja Luka su izrazito bogate vitaminom C, kalijem, vlaknima, kalcijem i magnezijumom. Jedna naranča sadrži oko 60 mg kalcija i kao takva neizostavna je namirnica tokom trudnoće.

Svi znamo da, koliko god ishrana trudnica i djece mora biti raznovrsna, uslijed mučnina neke namirnice gotovo da je nemoguće unositi. Zato vam donosimo idealan recept  „superhrane“ za zimske dane.