15/Nov/2022

VODIČ ZA PRIPREMU SOČNIH KOTLETA

Kotlet je dio mesa koji se u suštini veoma lako sprema, ali mu je potrebno posvetiti pažnju. Često se dešava da se previše isuši ili prepeče, te smo zato za vas pripremili nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ga pripremite poput pravih majstora.

Birajte pametno
Prilikom izbora kotleta, obratite pažnju da na rubovima sadrže malo masnoće, koju po želji možete odstraniti nakon pečenja. Ona će doprinijeti sočnosti kotleta, ali i osigurati finu aromu. Slična situacija je i u odabiru kotleta sa kostima, jer i one pomažu da meso zadrži svoje sokove.

Kupka za meso
Sljedeći korak je priprema mesa prije pečenja. Najmanje dva sata prije pripreme, napravite marinadu u kojoj će da odstoje, a možete je napraviti kombinujući so, maslinovo ulje, biljne začine, bijeli luk i naravno, limun.

„Odmor“ na sobnoj temperaturi
Prije pečenja ostavite kotlete da odstoje na sobnoj temperaturi oko 15 do 30 minuta. Meso koje je tek izvađeno iz frižidera, u dodiru sa vrelom tavom, u unutrašnjosti može teško poprimiti temperaturu, dok se spoljašnjost prepeče za vrlo kratko vrijeme.

Zagrijte tavu
Sa druge strane jako je važno da tava, ili vatrostalna posuda u kojoj pečete kotlete, bude jako zagrijana kako bi meso dobilo lijepu zlatnu braon boju. Prije pečenja stavite nekoliko kapljica ulja, kako se ne bi lijepilo, ali u ovome nemojte pretjerivati jer vam višak ulja neće olakšati posao.

Bonus savjet
Sve kotlete nakon pečenja odložite na topli tanjir, prelijte sokom u kojem su se pekli i prekrijte aluminijumskom folijom. Ostavite ih ovako bar 5 minuta kako bi poprimili sve arome i sokove, i zadržali sočnost.