22/Aug/2022

UŽIVAJTE U VOĆNOJ SALATI

Ljeto i dalje traje, a našem organizmu potrebno je obilje zdrave hrane, pune vitamina i minerala. Zato je raznovrsno voće tu da pripremimo osvježavajuće voćne salate, koje su uvijek dobar izbor za užinu ili lagani obrok. Ukoliko su vam potrebne ideje, za vas smo u nastavku pripremili nekoliko recepata za male voćne kombinacije u kojima možete uživati već danas.

Voćna senzacija

Ukoliko ste ljubitelj tropskog i sezonskog voća, ova salata će biti nešto u čemu ćete sigurno uživati.

Sastojci:
½ narandže
1 kivi
½ manga
1 mandarina
bijelo i crno grožđe
3 jagode
1 nektarina
sok od ½ limuna

Priprema:
Operite i posušite mango, a zatim ga prepolovite i isijecite unutrašnjost na kockice, pazeći da ih ne odvojite od kore. Zatim isijecite kivi na pola, a potom isjeckajte narandžu, jagode i nektarinu na kriške. Sve zajedno složite u veću posudu, pa nakon toga dodajte mandarinu i bobice crnog i bijelog grožđa. Za kraj, sve prelijte svježe cijeđenim sokom od limuna.

Ljetna fantazija

Šumski krajolici kriju prave voćne dragulje, bogate izvanrednim okusima, vitaminima i mineralima, dok smokve i crno grožđe donose poseban, sočni užitak . Zašto ih ne bismo udružili i napravili jednu sjajnu voćnu salatu?

Sastojci:
250 g borovnica
200 g kupina
150 g malina
100 g crnog grožđa
200 g smokve

Priprema:
Dobro operite borovnice, kupine, maline i crno grožđe i smokve. Smokve isjeckajte na komadiće, a potom u veću posudu dodajte sve sastojke, dobro promiješajte, te rashladite u frižideru prije serviranja.

Salata sa bademom

Badem predstavlja veoma hranjivo koštunjavo voće. Sadrži kvalitetne masnoće i bjelančevine, pa je odličan dodatak svježoj voćnoj užini.

Sastojci:
200 g badema
1 kivi
1 banana
½ narandže
½ jabuke
¼ limuna

Priprema:
Oljuštite i isjeckajte kivi, bananu, limun i narandžu na kolutove, a zatim isijecite jabuku na tanke kriške. Sve pomiješajte u jednoj većoj posudi i pospite bademima.

Vitaminska salata

Kombinacija jabuke i mrkve je dobro poznat vitaminski klasik. Međutim, ako njegov ukus i nutritivni profil dodatno obogatimo čičokom, bananama i pečenim lješnicima, dobićemo  jedan nov, zdrav i ukusan obrok.

Sastojci:
2 mrkve
1 jabuka
1 banana
100 g čičoke
¼ limete
100 g pečenih lješnika

Priprema:
Očistite mrkvu i čičoku pa ih isjeckajte na tanke komadiće. Oljuštite bananu i jabuku, a potom i njih isijecite. Pomiješajte voće u većoj činiji pa dodajte pečene lješnike, prelijte sokom od limete, pa sve dobro promiješajte.