27/Oct/2022

TA FINA MANDARINA

Sezonu slatkih mandarina smo dočekali sa velikom radošću. Vjerujemo da ste i vi njihov ljubitelj, zato smo u današenjm tekstu pripremili nekoliko interesantnih prijedloga kako da obogatite trpezu poslasticama od ovih finih agruma.

Bijela torta sa mandarinama će uljepšati sve vaše specijalne prilike. Postupak pripreme je jednostavan, a nagradiće vas i vaše najmilije raskošnim ukusom dostojnim svih sladokusaca.

Sastojci:
Kora:
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
5 g praška za pecivo

Fil:
400 g slatke pavlake
100 g jogurta
450 g krem sira
200 g šećera
300 g mandarina
bijela čokolada
šećer u prahu

Priprema:
Počinjemo sa pripremom kore. Umutite bjelanca sa šećerom u čvrsti snijeg, a  zatim dodajte žumanca i brašno sa praškom za pecivo. Kada su se sastojci sjedinili, sipajte smjesu u kalup i pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C. Kada se ohladi, pažljivo je isijecite na tri kore jednake debljine. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte krem sir, šećer i jogurt, a potom sipajte i želatin i nastavite sa mućenjem dok se fil ne sjedini. Nakon toga ogulite mandarine i razdvojite ih na kriške.  Prvu koru premažite filom i preko složite jedan dio mandarina. Preko mandarina dodajte još jedan red fila, a preko njega koru. Ponovite postupak, pa poslednju koru premažite istopljenom bijelom čokoladom i dekorišite sa nekoliko oguljenih mandarina. Za kraj pospite šećerom u prahu.

Sočna piletina u sosu od mandarina je sjajan recept za sve koji žele da tradicionalno pripremljenu piletinu osvježe finom aromom mandarina i citrusa. Azijska kuhinja pruža nepresušan izvor inspiracije za veliki broj dobrih zalogaja, a ova sočna piletina je jedan od njenih dragulja.

Sastojci:
1,5 kg piletine
so
biber

Sos:
60 ml soka od narandže
60 ml soka od limuna
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
4 kašike smeđeg šećera
4 kašike senfa
4 mandarine

Priprema:
U dubljoj posudi pomiješajte bijelo vino, maslinovo ulje, sok od limuna i narandže, smeđi šećer i senf. Dobro promiješajte pa dodajte i sitno sjeckane mandarine. Pleh obložite papirom za pečenje, s zatim preko složite komade piletine. Posolite i pobiberite, pa prelijte piletinu polovinom pripremljenog sosa. Dodajte nekoliko komadića mandarine, pa pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko sat vremena. U međuvremenu, ostatak sosa kratko prokuvajte na šporetu, pa ga poslužite zajedno sa piletinom.

Mandarina kolačići su najslađi način da iskoristite sezonu mandarina. Uz to, impresionirajte goste jedinstvenim slatkišima koji se lako pripremaju, evo sjajnog recepta za to.

Sastojci:
100 g putera
60 g bijele čokolade
3 jaja
100 g šećera
2 kašike cijeđenog soka od mandarine
100 g brašna
30 g mljevenih badema
2 mandarine
šećer u prahu

Priprema:
Zagrijte rernu na 200°C. Otopite puter, pa ga ostavite sa strane na kratko da se prohladi i dodajte rendanu bijelu čokoladu. U drugu posudu umiješajte jaja, šećer i sok od mandarine dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte polovinu smjese sa bijelom čokoladom, zatim brašno i bademe i na kraju, preostalu čokoladu. Puterom premažite kalupe za kolače, ulijte smjesu i pecite 15 minuta. Potom, na svaki kolač stavite po kolut mandarine i vratite u rernu još 5 minuta. Za kraj pospite šećerom u prahu.

Čoko cupcakes sa kremom od mandarina će oduševiti sve ljubitelje ove kombinacije aroma. Uz nekoliko komadića mandarine i raskošni  čokoladni preliv, plijene pažnju svojim izgledom ali i odličnim ukusom.

Sastojci:
1  šolja brašna
½   šolje kakao praha
1   šolja šećera
1   kašika sode bikarbone
½ kašičice praška za pecivo
2  velika jaja
½   šolje jogurta
2 kašike ulja
1  kašičica ekstrakta vanilije
½   šolje tople vode
so

za kremu:
2 dl cijeđenog soka od mandarina
50 g šećera
1 vanilin šećer
60 g putera
2 jaja
rendana korica mandarine
so

za glazuru:
250 g  čokolade
2,5  dl  slatke pavlake
1 kašika meda

Priprema:
U dubljoj posudi pomiješajte brašno, kakao, šećer, sodu, prašak za pecivo i so. Zatim dodajte jaja, jogurt, ulje, ekstrakt vanilije i vodu. Mutite mikserom sve dok smjesa ne postane glatka. Zatim je ulijte u kalupe obložene papirnim korpicama, i pecite na 180°C oko 15 minuta. U međuvremenu počnite sa pripremom kreme. Kratko prokuvajte sok od mandarina, ostavite da se prohladi pa zatim u drugoj posudi pomiješajte šećer, vanilin šećer, malo soli i jaja. Mutite na srednjoj brzini, lagano dodajući koricu mandarine, pa na kraju umiješajte i ohlađen sok. Stavite smjesu na srednje jaku vatru, neprestano miješajući dok se nakon 6 – 8 minuta krema ne zgusne. Naokn što ste je sklonili sa vatre, umiješajte puter i ostavite je sa strane da se ohladi. Nakon toga, napravite udubljenja u ispečenim mafinima i filujte ih dobijenom kremom, pa pripremite glazuru. Zagrijte slatku pavlaku, a zatim dodajte čokoladu i med, ostavite da se krčka par minuta, pa promiješajte dok se ne sjedini. Nakon toga, prelijte kolače pripremljenom glazurom.