08/Aug/2022

SLADOLED- SAVRŠEN KREMASTI UŽITAK

Sigurno znate da je Italija zemlja najukusnijeg sladoleda, ali da li ste znali kako je on zapravo nastao? Vjerovatno niste ni pomislili da je ovaj kremasti desert prešao veoma dug put od vremena kada je bio samo kraljevska privilegija, ali i izgledao mnogo drugačije nego danas, kada broji različite vrste, stilove i sastojke. Ove i još neke zanimljivosti o našoj omiljenoj smrznutoj poslastici otkrijte u nastavku teksta.

Sve je počelo od kockice leda

Vjeruje se da je preteča sladoleda bio zdrobljeni led preliven voćnim sokovima, nastao čak 3000 godina prije nove ere, u drevnoj Kini. Postoje priče da je i sam Aleksandar Veliki uživao u snijegu začinjenom medom i nektarom. Slatki led je prvi put dobio kremastu teksturu u Persijskom carstvu, a dalje na Istoku u Kini, sladoled sa kremastom mlječnom teksturom je prvi put ugledao svjetlost dana, i to kao mješavina smrznutog mlijeka i pirinčanog pudinga.

Zašto se onda Italija smatra zemljom sladoleda?

Odgovor leži u istraživaču Marku Polu i njegovom putovanju u Kinu u 13. vijeku. Vjeruje se da je Marko Polo tokom svog putovanja preuzeo kinesku metodu proizvodnje sladoleda i po povratku  je donio nazad u Italiju. Prvi sladoled napravljen za široke narodne mase, dobijen miješanjem mlijeka, kajmaka, putera i jaja, predstavljen je u Cafe Procope, najstarijem kafiću u Parizu.

Razlika je u stilovima

Danas postoje dva glavna stila u pripremi sladoleda: francuski tj. bogata francuska krema koja sadrži jaja, i filadelfijski (američki) stil, koji ne sadrži jaja i jednostavnije se priprema, ali je malo manje kremast i dosta laganiji u smislu teksture i arome. Treba pomenuti i gelato, popularni italijanski sladoled koji se pravi samo od mlijeka. Ne zaboravimo da dosta drugih zemalja ima svoje stilove, kao na primjer: rolovani sladoled sa Tajlanda, turski rastegljivi sladoled dondurmu, indijski kulfi sladoled, ali i pirinčani mochi sladoled iz Japana.

Vazduh je sastojak sladoleda

Vazduh doprinosi ljepšoj teksturi sladoleda i čini ga laganijim. Ako sladoled sadrži manju količinu vazduha, biće gušći, teži i hladniji. Ako ste ikada primijetili da sladoled promijeni svoju strukturu kada se malo otopi a vi ga opet zamrznete, znajte da je upravo vazduh razlog za to.  Zato ga radije podijelite sa dragom osobom i ne ostavljajte za kasnije.

Sladoled i zlato

Iako je u prošlosti bio raskošna kraljevska poslastica, sladoled i danas na neki način prati sličan manir. Zanimljivo je da profesionalni degustatori sladoleda koriste specijalne kašičice od zlata. Navodno, tipične kašike mogu uticati na ukus sladoleda. Zbog toga zlatna kašika omogućava čistiji i neutralniji ukus sladoleda pri degustaciji.

Najskuplji sladoled na svijetu

Ginisova knjiga rekorda bilježi da se najskuplji sladoled na svijetu sastoji od vanile sa Madagaskara, listova 23-karatnog jestivog zlata, trešnjama u marcipanu, zlatnog kavijara i kandiranog voća iz Pariza. Ukrašen je zlatnim bombonama i zlatnim cvijetom koji se pravi osam sati. Poslužuje se u kristalnim peharima i kašičicom od 18-karatnog zlata.