21/Oct/2022

SA ČIME SE NAJBOLJE SLAŽU JABUKE?

Danas je svjetski dan rajskog voća u kojem uživamo tokom čitave godine. Riječ je naravno o jabukama, a kako ga bolje proslaviti, nego u društvu njihovog finog okusa? Da bi sve bilo još ljepše, pripremili smo za vas savjete sa kojim namirnicama je najbolje da ih uparite kako biste ih još više zavoljeli.

Cimet i jabuke su prepoznatljiv duo

Kada govorimo o skladnim kombinacijama u kulinarstvu, jedna od prvih na koje pomislimo je jabuka i cimet. Tako se dobro međusobno upotpunjuju, da je prosto nemoguće zamisliti recept za desert od jabuke koji u sastojcima ne sadrži ovaj aromatični začin.

Orah je jabuci najbolji drug

Orasi su kraljevi torti i kolača, a sa jabukama čine neodoljiv spoj. Orašasta aroma odlično ide sa slatkoćom i svježinom jabuke. Pa je tako ova kombinacija nezamijenjiva u štrudlama, pitama i nadjevima za pečene jabuke.

Bademi i jabuke su tim iz snova

Baš kao i orasi, bademi su pravi dragulj među sastojcima za slatkiše, pa ih tako veoma često možemo vidjeti u društvu jabuka. Zato ako ste u nedoumici sa kojom namirnicom da uparite jabuke kako bi vaš kolač ispao božanstveno, sa bademima sigurno nećete pogriješiti.

Med neodoljivo prati jabuke

Med je vjeran pratilac mnogih vrsta voća, baš zbog svog slatkog ukusa koje umanjuje njegovu prirodnu kiselost. Pa se tako u pripremi mnogih poslastica od jabuka, uvijek doda koja kašika meda kako bi sve bilo ukusnije i slađe.

Pavlaka i jabuke oduvijek su u ljubavi

Idealan sklad aroma u nadjevima za tartove, štrudle i pite pruža baš ovaj nesvakidašnji spoj. Zato ukoliko ste ljubitelji kremastih i sočnih punjenja, toplo preporučujemo da probate neki od deserata sa jabukama i pavlakom, ili čak neutralnim sirom.

Piletina i jabuke čine jednostavno dobar ručak

Iako su jabuke prepoznatljiv dio slatkih peciva, nećete pogriješiti ni ako ih ubacite u pleh sa pečenom piletinom i od njih pripremite glavno jelo.