01/Sep/2022

RIŽA- BLAGO DALEKOG ISTOKA

Uzgaja se gotovo na svim kontinentima i širom planete predstavlja jednu od osnovnih namirnica u domaćinstvu. Riječ je naravno o riži,  hranjivoj žitarici bez koje ne bismo mogli zamisliti neka od naših omiljenih jela. Zato danas krećemo na putovanje kroz zanimljivosti o vrstama i upotrebi ovog istočnjačkog dragulja, koji krasi svjetske trpeze već hiljadama godina.

Različiti oblici zrna
U zavisnosti od veličine zrna riže, ove ukusne žitarice mogu se podijeliti u tri velike grupe: kratkozrnasta, srednjezrnasta i dugozrnasta. Za pripremu čuvenog italijanskog rižota koristi se riža srednjeg zrna, od nje se takođe pravi tradicionalna meksička paelja i različita jela na kašiku. Sorte dugozrnaste riže pogodnije su za salate, paprikaše i priloge uz meso i ribu. A riža kratkog zrna je idealna za supe i punjeno povrće.

Tipovi prerade zrna
U zavisnosti od prerade zrna, riža može biti integralna, bijela ili blanširana. U slučaju integralne riže, uklanja se samo gornji sloj zrna, te tako zadržava dragocjene hranjive sastojke. Karakteriše je prirodan miris, koji kuvanjem dobija orašastu aromu. Prije upotrebe, treba je potopiti najmanje pola sata kako bi omekšala. Sa druge strane, bijela riža je najčešće korišćena riža u svijetu. Blanširani pirinač je providan, sa obrisima zlatnožute boje.

Basmati riža
Ova vrsta riže ima nježnu teksturu i izražen orašasti miris. Zrna basmati riže su najduža, a sama sorta je jedna od najcjenjenijih na svijetu. Na prvom mjestu po popularnosti je indijska basmati riža, a nakon nje pakistanska.

Arborio
Arborio riža je italijanskog  porekla, srednjeg zrna i poznata je kao osnova za rižoto. Ima nježnu kremastu teksturu, te se preporučuje njeno kuvanje do stepena “al dente”.

Jasminova riža
Jasminova riža je poznata po svom  prijatnom ukusu i izuzetno nježnoj aromi, koja podseća na aromu cvijeta jasmina. Kada se skuva, njena zrna ne gube oblik i ostaju rastresita.

Camolino
Smatra se pravim kulinarskim biserom. Gaji se već hiljadama godina u Egiptu i odlikuju je jedinstveni ukus i aroma.

Valencia
Ova riža izgledom i ukusom veoma podsjeća na Aborio rižu. Naziva se još i paella po istoimenom španskom specijalitetu čiji je glavni sastojak.

Jednostavno kuvanje
Kuvanje riže uvijek počinje u hladnoj vodi. Nakon što voda proključa, vatru smanjite na najniži stepen i poklopite posudu. Nemojte je otvarati sve do kraja kuvanja i nipošto je nemojte miješati. Nakon kuvanja sklonite rižu sa vatre ali i dalje ne skidajte poklopac 5-10 minuta. To će dozvoliti preostaloj vodenoj pari da ravnomjerno ispari, bez viška tečnosti.