27/Jan/2017

Prefine germknedle

Prefine germknedle poznato su austrijsko i bavarsko jelo te su posebno popularne zimi. Klasičan recept germknedli sadrži punjenje sa džemom od šljiva, no kako sam veliki zaljubljenik u Nutelu i naravno čokoladu, recept je malo izmijenjen i ovo jelo je pun pogodak za uljepšati hladne zimske dane

Sastojci:

KNEDLE

  • 300 ml mlijeka
  • 1 vrećica kvasca
  • 500 g brašna
  • 60g šećera
  • 1 Jaje
  • 1 Naribana limunova korica
  • 70 g putera
  • 200g Nutele
  • 50 g čokolade

UMAK

  • 350 ml Mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 80 g šećera
  • 1 kašika gustina

POSIPANJE/UKRAŠAVANJE

  • Mak
  • Šećer u prahu

Priprema:

U 1,5 dcl toplog mlijeka dodajte kvasac i kašičicu šećera. Navedene sastojke promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu.

U veću posudu stavite 500 g brašna, malo posolite i promiješajte. U sredini navedene smjese napravite udubinu i dodajte prethodno pripremljeni kvasac, šećer, naribanu limunovu koricu, jaje i puter  i preostalo toplo mlijeko. Zamijesite glatko tijesto i po potrebi dodajte još brašna. Tijesto pokrijte i ostavite 30-40 minuta na toplom mjestu.

 

Idući korak je pripremanje umaka od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko. U drugoj posudi pjenjačom miješajte gustin, šećer  i puding od vanilije te po potrebi dodajte i malo vanilijnog ekstrakta.  Kada se sjedini dodajte u vruće mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.

Nakon što se tijesto dignulo, razdijelite ga na osam do deset jednakih dijelova. Svaki dio je potrebno malo spljoštiti i u sredinu staviti kašiku Nutele i 1 kockicu čokolade (po izboru, preporučam mliječnu ili za kuhanje) oblikujte kuglice, koje ostavite još 20 minuta kako bi se lijepo formirale.

Knedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari 20-ak minuta, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte  7-10 minuta.

Posluživanje

Prililkom serviranja vruće knedle prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu te oduševite svoje ukućane i prijatelje.