Prefine germknedle

Prefine germknedle poznato su austrijsko i bavarsko jelo te su posebno popularne zimi. Klasičan recept germknedli sadrži punjenje sa džemom od šljiva, no kako sam veliki zaljubljenik u Nutelu i naravno čokoladu, recept je malo izmijenjen i ovo jelo je pun pogodak za uljepšati hladne zimske dane
Sastojci:
KNEDLE
- 300 ml mlijeka
- 1 vrećica kvasca
- 500 g brašna
- 60g šećera
- 1 Jaje
- 1 Naribana limunova korica
- 70 g putera
- 200g Nutele
- 50 g čokolade
UMAK
- 350 ml Mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 80 g šećera
- 1 kašika gustina
POSIPANJE/UKRAŠAVANJE
- Mak
- Šećer u prahu
Priprema:
U 1,5 dcl toplog mlijeka dodajte kvasac i kašičicu šećera. Navedene sastojke promiješajte i ostavite 15 minuta na toplom mjestu.
U veću posudu stavite 500 g brašna, malo posolite i promiješajte. U sredini navedene smjese napravite udubinu i dodajte prethodno pripremljeni kvasac, šećer, naribanu limunovu koricu, jaje i puter i preostalo toplo mlijeko. Zamijesite glatko tijesto i po potrebi dodajte još brašna. Tijesto pokrijte i ostavite 30-40 minuta na toplom mjestu.
Idući korak je pripremanje umaka od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko. U drugoj posudi pjenjačom miješajte gustin, šećer i puding od vanilije te po potrebi dodajte i malo vanilijnog ekstrakta. Kada se sjedini dodajte u vruće mlijeko i miješajte na laganoj vatri dok se umak malo ne zgusne.
Nakon što se tijesto dignulo, razdijelite ga na osam do deset jednakih dijelova. Svaki dio je potrebno malo spljoštiti i u sredinu staviti kašiku Nutele i 1 kockicu čokolade (po izboru, preporučam mliječnu ili za kuhanje) oblikujte kuglice, koje ostavite još 20 minuta kako bi se lijepo formirale.
Knedle kuhajte u posudi za kuhanje na pari 20-ak minuta, obavezno poklopljene ili ih stavite u lonac s kipućom posoljenom vodom i kuhajte 7-10 minuta.
Posluživanje
Prililkom serviranja vruće knedle prelijte umakom od vanilije i pospite makom kojeg ste ranije pomiješali s malo šećera u prahu te oduševite svoje ukućane i prijatelje.