27/Jan/2017

Praktične ideje za zdravu užinu

Polazak u školu! Nespretno pripremljena odjeća prebačena preko kreveta uz koju su redovno i čarape koje već nosi treći dan za redom. Djeca puna strepnje i  uzbuđenja oko svakog novog dana u školi, vješto su uradili svoje zadatke, a šta je s nama roditeljima, jesmo li mi ispunili svoje zadatke?

Jesmo li po treću put za redom spakovali kiflu da je ponesu u školu ili smo im dali jednu marku da oni sami odluče o tom, izuzetno važnom obroku – Užini!

Čestitke svim onim roditeljima koji pokazuju istrajnost u svakodnevnoj pripremi užine. Nedavna istraživanja sprovedena u susjednoj državi pokazuju kako većina ispitanika smatra da je pakovanje užine „sramota“ i nerjetko djecu koja nose užinu od kuće obilježavaju kao siromašnu.  Lično, kada god sam u prilici svojoj curici kupujem salate robne marke VOLIM . Salate obiluju proizvodima visokog energetskog indeksa, kao što su pileća prsa, tunjevina, bjelance, i  pružaju dugoročan osjećaj sitosti i okrepljujuće svježine i sigurna sam da će biti spremna da obavlja sve svoje zadatke u školi i mimo nje.

„Užina obezbjeđuje energiju za dnevne aktivnosti, smanjuje potrebu za grickalicama i pretjeranim unosom hrane za ručak, čini da se dete dobro osjeća. Takođe utiče na uspostavljanje dobrih nutritivnih navika rano u djetinjstvu. Dobar izbor užine doprinosi i boljoj pažnji.“, preporučuje glavni kuhar mogMarketa.

Presudna stvar za pakovanje užine je posuda u koju ćete hranu pakovati. Dječiji ruksak često završi bačen pored klupe ili kao držač prozora za spriječavanje od zatvaranja, stoga je izuzetno bitno da posuda u koju se hrana pakuje bude sigurna sa dobrim poklopcem kako bi se sprijčilo prosipanje ili curenje hrane. Druga stvar na koju trebate obratiti pažnju jesu posebne pregrade kako biste mogli odvojiti jedno jelo od drugog.

Najteža stavar je uvijek bila zaokupiti dječiju pažnju. Ako nemate vremena prvaiti „drvca“ od riže dok brokule glume „grane“ dosta dobar rezultat ćete dobiti sa manjom količinom više različitiih namirnica. Korpice za mafine i sitne kolače će vam dosta pomoći oko pakovanja voća gdje sa kombinovanjem različit boja možemo postići odličan efekt i zainteresovati i one najizbirivije.

 

Umjesto hljeba koristite neka druga peciva ili napravite svoje domaće tortilje ili palačinke sa heljdinim brašnom.  Tortilje premažite sirnim namazom, dodajte pečenu piletinu i zelenu salatu. Tako urolanim, isjeckanim malim zalogajčićima ne bi odoljeli ni odrasli. Pravilo je jasno, samo šareno, šarenije, ne pretjerujete sa količinom i možete biti sigurni u zdrav razovrstan obrok vaših mališana.

mojMarket, najbolje od nas!