02/Oct/2020

Potaž od bundeve – jesenji topli zalogaj

Priroda se polako oblači u boje jeseni i donosi samo najljepše plodove koji će nas podsjećati na toplo ljeto iza nas. Puna je inspiracije koju lako možemo preslikati i naše tanjire i uživati u ukusnim zalogajima punim topline.

U našim marketima na odjelima svježeg voća i povrća već neko vrijeme smiješe vam se bundeve i tikve a jedan od prvih asocijacija svima je sigurno ukusni potaž od bundeve.

Predlažemo da potaž od bundeve servirate kao lagani obrok ili predjelo i uživate u bojama jeseni na tanjiru. 😊

Sastojci:

  • 1 kg bundeve
  • 2 srednje mrkve
  • 2 krompira
  • 1 veći crveni luk
  • 2 čena bijelog luka
  • So, biber, peršun po želji
  • pavlaka za kuvanje,
  • bućno ulje
  • sjemenke bundeve i suncokreta

Priprema:

Očistite bundevu i povrće, isjecite na komade i kuhajte sve zajedno dok ne omekša. Ukoliko želite, povrće možete kuhati i na pari.

Kada je kuhano, procijedite povrće i ostavite dio vodu u kojoj ste kuhali povrće. Skuhanu bundevu sa povrćem izmutiti štapnim mikserom, ili u blenderu i postepno dodajte vodu od kuvanja zavisno koju gustinu potaža želite.

Za kremastiji potaž možete dodati i komadić putera, maslinovo ili bućno ulje koje će dati fantastičnu aromu. Nakon toga dodati so, biber, nasjeckani peršun ili začine po želji.

Prilikom serviranja dodajte kašiku pavlaku za kuvanje.

Uz potaž od bundeve možete poslužiti domaće krekere ili dvopek.

Prijatno 😊