08/Aug/2018

PAPRIKA – RASKOŠNO BOGATSTVO VITAMINA

Priča o paprici je priča o majstorskim kreacijama prirode. Kreacijama koje samo naizgled djeluju obično, ali se istinski odlikuju vrijednostima koje ih čine jedinstvenim blagom na koje najčešće zaboravljamo, iako nam se nalazi nadohvat ruke.

Pojedini izvori i legende kažu da se paprika uzgajala još u drevnom Peruu prije čak 3000 godina. U Evropu su je u XVI vijeku donijeli španski moreplovci, a vrste paprika sa kojima se danas najčešče srećemo, na naše prostore stigle su jedan vijek kasnije iz Turske i Mađarske.

Danas na svakom koraku srećemo njene različite sorte, a sve ih spaja nesvakidašnje bogatstvo vitaminima A, B, C i E. Ovdje nije kraj jer ona je i pravi mali rudnik minerala – kalijuma, fosfora i gvožđa. Zahvaljujući visokom sadržaju vode i malom broju kalorija, savršena je kao sastojak brojnih obroka i salata, koji će osim sjajnog ukusa ojačati vaš imunitet, ubrzati metabolizam i pozitivno uticati na opšte stanje organizma.

Ne moramo da napominjemo da visoko mjesto u našoj ishrani paprika ne zaslužuje samo zbog svog sastava, već i širokih mogućnosti u njenoj pripremi. Uz papriku nikada nije dosadno, bez obzira da li je konzumiramo sirovu, kao sastojak kuvanih jela ili pratioca ukusnog ajvara. Zato ćemo iskoristiti ovaj trenutak, da vam preporučimo zanimljiv recept – za pripremu je potrebno samo da prošetate do vaše najbliže Tropic ili mojMarket trgovine, kupite paprika po specijalnoj akcijskoj cijeni, a potom kliknete ovdje.