25/Jan/2018

Ovo sigurno niste znali o pomfritu

Primamljivi prženi štapići od krompira kojima ne možemo odoljeti čak ni onda kad pročitamo šta kažu nutricionisti, imamo koji kilogram viška i trudimo se da izbjegavamo prženu hranu, oni jednostavno zamirišu i privuku nas pa smo za par trenutaka za stolom sa velikom porcijom istih, uz dodatak blagog ili ljutog kečapa, raznih vrsta mesa i drugih gurmanskih delicija. Dobro, nekad tu porciju začinimo i sa par kapljica limuna. 🙂

Iako se kod nas zaista često konzumiraju, postoje činjenice koje sigurno ne znate o prženim krompir štapićima, u narodu poznatijim kao pomfrit.

  1. Pomfrit je izvor vlakana, kalijuma i vitamina B6.
  2. Prosječan Amerikanac pojede godišnje oko 12 kilograma, a prosječan stanovnik Belgije 75 kilograma prženog krompira.
  3. U Belgiji postoji poseban muzej posvećen krompiru.  Ukoliko se slučajno nađete u Brižu, ne propustite posjetiti ovaj muzej. Otkrićete istoriju pomfrita, kako i kada se počeo konzumirati u Belgiji, saznati sve o spravama za ljuštenje i sječenje krompira te vidjeti mnogo kreativnih i zanimljivih fotografija čija je tema, naravno, krompir.
  4.  Na Filipinima će vas uz pomfrit poslužiti i posebnim banana kečapom.
  5. Velika porcija pomfrita u McDonald's restoranima sadrži 500 kalorija.
  6. U Japanu i Južnoj Koreji su veoma popularne “Pomfrit žurke” na koje djeca i mladi donose i konzumiraju ogromne količine pomfrita.
  7. Najveća porcija pomfrita koja je ikada napravljena, a našla se i u Guinessovoj knjizi rekorda, bila je teška oko 500 kilograma.

 

Da li bi i vama poslije ovog teksta prijala jedna porcija pomfrita? Zaboravite na guljenje, sječenje i prženje. Dođite danas do mojMarket trgovine u ulici Milana Kranovića b.b, počastite sebe, ali i svoje cimere već pripremljenim pomfritom, pečenom svinjetinom i kupus salatom za samo 5 KM.

Prijatno, dragi pomfritoljupci. 🙂