27/Jan/2017

Njegovo veličanstvo – zeleni čaj

Da li ste i vi jedna od onih osoba koje pokušavaju poslije januarskih praznika svoje tijelo i organizam očistiti od toksina, odmoriti se od teške hrane i sačuvati svoje zdravlje.

U ovom tekstu predstavićemo vam nekoliko razloga zašto vaš sabornik u ovoj borbi treba da bude baš zeleni čaj.

1. Razgrađuje masne naslage

Ako ste pojeli previše masne ili slatke hrane, šolja zelenog čaja smanjuje štetne posljedice kaloričnog obroka. Za to je prije svega zaslužan katehin koji potiče razgradnju neželjenih masnih naslaga.

  1. Ubrzava metabolizam

Kalorije se brže troše uz zeleni čaj. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito piju zeleni čaj dnevno potroše 6% više kalorija od osoba koje ga ne konzumiraju. Drugim riječima, ako dnevno unosimo oko 2300 kalorija, 138 možemo anulirati uz zeleni čaj.

  1. Smanjuje glad

Zeleni čaj razinu inzulina drži pod kontrolom, što znači da je i razina šećera u krvi stabilna pa tijelo traži manje slatkiša. Glad smanjuje i ugodna toplina čaja.

  1. Celulit i izdržljivost

Kako je zeleni čaj antioksidans koji potiče izlučivanje štetnih tvari a kožu čini glatkom i čvrstom, pomaže i u smanjenju celulita. Proces je posebno učinkovit u kombinaciji s fizičkim aktivnostima. Takođe, zeleni čaj povećava izdržljivost za 25%.

  1. Prva pomoć za probavu

Ako vas muče probavni problemi, popijte veliku šolju zelenog čaja s nekoliko kapi limuna. Čaj je učinkovit i u slučaju zatvora.

  1. Razbuđuje

Osjećate se umorno i iscrpljeno? Zeleni čaj osvježava organizam, podiže raspoloženje i stimulira cirkulaciju.

 

Koliko šoljica popiti? 

Optimalna dnevna dozu koja iscrpljuje sva pozitivna svojstva zelenog čaja kreće se oko šest šoljica. U čaj po želji možete dodati malo limuna ili mlijeka. Listiće zelenog čaja nikada nemojte preliti kipućom vodom jer prevelika toplina uništava korisne tvari.

 

Mislite na zdravlje i uživajte!