25/Nov/2022

KOMPOT- TRADICIJA VOĆNE ZIMNICE

Priprema slatkog kompota budi uspomene na djetinjstvo i predstavlja još jedan ukusan način da uživamo u našem omiljenom voću. Gotovo uvijek se priprema po očuvanim tradicionalnim recepturama, baš kao što su ga pripremale naše mame i bake.

Osnova kompota je voće, koje se najčešće kuva u vodi sa šećerom, nakon čega se konzervira. Neizostavni dodaci koji doprinose njegovoj prepoznatljivoj aromi su začini, poput karanfilića, vanilije, cimeta, kore narandže ili limuna, ali i sjeckani bademi i suvo grožđe.

Postoji mnogo recepata za pravljenje ovog tradicionalnog deserta, a oni zavise od vrste voća od kojeg se priprema. Na primjer, kuvanje kompota se obično podrazumijeva onda kada je u pitanju čvršće voće kao što su jabuke, dunje ili kruške. Sa druge strane, breskve, kajsije, trešnje, višnje i ribizle se ne moraju kuvati, već je dovoljno da se pomiješaju sa vrelim šećernim sirupom.

Kompot od jagoda ili kupina se takođe može pripremiti bez prethodnog kuvanja voća. Svježe jagode ili kupine posute šećerom potrebno je samo sipati u vrele tegle i hermetički zatvoriti, nakon čega bi trebalo da odstoje nekoliko dana. Za pripremu kompota se takođe mogu kombinovati različite vrste svježeg kao i sušenog voća.

Kod nas se kompot služi topao ili hladan. Inače se može koristiti kao dodatak drugim desertima, kao dio preliva ili nadjeva za torte i kolače. Konzumira se takođe i kao dijetetski proizvod, a u većem dijelu svijeta kompot najčešće predstavlja slatku užinu ili tradicionalni desert.