09/Oct/2020

Kolač od mrkve i đumbira

Tako sočan, mekan i mirisan biskvit koji će vas oduševiti odmah na prvi zalogaj. 😊

Popularni “Carrot cake” brzo je pobrao simpatije ljubitelja slatkog zalogaja širom svijeta, a vrlo često ćete ga pronaći i na menijima u poslastičarnica kao poseban delikates.

Djelimo sa vama jednostavan recept da izvučete “iz rukava” kada vam ponestane inspiracije za kuhanje. 😊

Sastojci:

  • 4 jajeta
  • 150g kokosovog šećera
  • 150ml kokosovog ulja
  • 220g spelting brašna
  • 220g sitno narendane mrkve
  • 2 kafene kašike cimeta ili slatkog začina po želji
  • 1 mala kašika djumbira u prahu
  • Nekoliko badema ili lješnjaka
  • 2 kafene kašike praška za pecivo

Priprema:

Rernu zagrijte na 200C i pripremite kalup za pečenje koji ćete obložiti papirom za pečenje.

 

Umutite jaja i šećer zatim dodajte kokosovo ulje, začin i glavni sastojak- rendanu mrkvu, i brašno. Miksajte još minut – dva kako bi se svi sastojci spojili u kompaktnu smjesu.  Možete po želji dodati izmrvljene bademe ili lješnjake.

Izlijte u kalup i pecite do 30 minuta.

Savjet: Kako znati da je tijesto pečeno?

Poslužiti se starim dobrim trikom, da čačkalicom ubodete na nekoliko mjesta u tijesto, ukoliko je čačkalica suva, tijesto je ravnomjerno pečeno. 😊

Kolač možete odmah da poslužite ili da ohladite. Ostaće sočan i nekoliko dana, mada teško da ćete odoljeti i ne pojesti ga odmah.

Savjet majstora:

Po želji, ukrasite kolač šlag kremom ili poslužiti uz kuglu sladoleda. 😊

Prijatno 😊