04/Nov/2020

Jesen kao inspiracija – recept za NJOKE od KESTENA

Sastojci:

  • 150 g kuhanog krompira
  • 350 g kuhanog kestena
  • 2 žumanjka
  • 30 g brašna (oštrog)
  • so
  • rendani muškatni oraščić

Priprema:

Stavite cijeli kesten da se kuha. Nakon 20 minuta kuhanja ogulite i koru i kožu sa kestena. Savjetujemo da kesten gulite dok je još topao jer će se lakše guliti. Krompir takođe skuhajte u ljusci, prohladite i ogulite.

Sjedinite kesten i krompir u posudu, dodajte brašno, prethodno umućene žumanjke, rendani muškatni oraščić i so i sve zajedno umutite mikserom. Tijesto možete umijesiti i ručno, ali vodite računa da zamijesite glatko brašno bez grudvica.

Pospite brašno na radnu površinu, iz posude uzmite dio tijesta i razvaljate u tanak štap (valjak). Izrežite njoke na 1 cm dužine.

Tako izradite svo tijesto.

U proključalu slanu vodu spuštajte njoke i vadite ih kada isplivaju na površinu vode. To znači da su kuhane. Njoke će brzo isplivati i potrebno im je svega nekoliko minuta da se skuhaju.

Savjet majstora:

Uz njoke od kestena možete poslužiti umak po želji.