18/Oct/2022

BUNDEVA – KRALJICA SLATKIH I SLANIH UŽITAKA

Sezona bundeve je u punom sjaju pa ni ove godine jela čiji je neizostavni dio neće proći neopaženo. Ova narandžasta ljepotica svake godine postaje sve popularnija, što nije ni čudo jer se podjednako dobro uklapa i u slatke i u slane zalogaje. Takođe, odgovara različitim režimima ishrane i od nje možete pripremiti jela i napitke za svačiji ukus. U nastavku pogledajte recepte za neka od njenih najukusnijih izdanja koja smo za vas izdvojili.

Punjena bundeva
Punjena bundeva je odlično glavno jelo za specijalne prilike. Možete je pripremiti sa različitim nadjevima od mesa ili povrća, a mi smo se danas odlučili za recept sa gljivama i mljevenim mesom.

Sastojci:
1 kg bundeve
so
maslinovo ulje

Za nadjev:
500 g mljevenog mesa
200 g gljiva
5 čenova bijelog luka
1 mrkva
2 paprike
1 paradajz
3 kašičice paradajz pirea
80 ml ulja
biber
so
biljni začin

Priprema:
Odsijecite gornji dio bundeve pa kašikom izvadite sjemenke i žilice iz njene unutrašnjosti, sve dok ne ostane čista i glatka. Nakon toga, unutrašnjost budimke natrljajte solju i maslinovim uljem i ostavite da odstoji. U međuvremenu, pripremite nadjev, isjeckajte mrkvu, paradajz i papriku na kocke i narendajte bijeli luk. Zagrijte ulje na srednjoj vatri i zapržite mrkvu na kratko, pa dodajte paprike, paradajz i gljive i kuvajte sve 3-4 minute, nakon toga dodajte pire od paradajza i bijeli luk. Kad povrće omekša dodajte mljeveno meso i dobro promiješajte pa dodajte so, biber i biljni začin. Potom ovom smjesom napunite bundevu i poklopite je gornjim dijelom koji ste na početku prerezali pa je uvijte u aluminijumsku foliju. Stavite bundevu u posudu za pečenje, sipajte malo vode na dno i pecite na 180°C dva sata pa nakon toga skinite foliju i vratite u rernu dok lijepo ne porumeni.

Chili potaž od bundeve
Sigurno ste već isprobali neke recepte za potaž od bundeve, a sada vas čeka jedan sa dodatkom ljute mljevene paprike, kima i žalfije, koji će joj darovati lijepu pikantnu notu i začinski miris.

Sastojci:
800 g bundeve
4 kašike putera
100 g sjeckanog crvenog luka
3 čena sjeckanog bijelog luka
2 kašičice ljute mljevene paprike
½ kašičice mljevenog kima
¼ kašičice mljevene žalfije
1 zelena jabuka
4 šolje pilećeg bujona
1 šolja vode
1 šolja mlijeka
1 šolja kisele pavlake
so
biber

Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. Prepolovite bundevu i očistite unutrašnjost, a zatim polovice položite na papirom obložen pleh, tako da kora bude sa gornje strane. Pleh prekrijte folijom i pecite oko 45 minuta ili dok bundeva na omekša. Nakon što ste je izvadili iz rerne, ostavite kratko da se prohladi pa kašikom izvadite meso. Nakon toga, rastopite puter na srednjoj vatri, dodajte crveni luk i miješajte dok ne omekša. Potom dodajte i bijeli luk i ostavite sve da se krčka još minut, a zatim dodajte mljevenu papriku i kim i opet miješajte još minut. Dodajte sjeckanu jabuku, pečenu bundevu, pileći bujon, vodu i mljevenu žalfiju i dobro promiješajte. Začinite sa malo soli i bibera i kada proključa smanjite temperaturu, poklopite, i ostavite da se kuva još 20 minuta. Dobijenu čorbu prebacite u blender i blendajte sve dok ne postane glatka i ujednačena. Vratite potaž u šerpu i nastavite sa kuvanjem na laganoj vatri, istovremeno dodajući mlijeko i pavlaku, uz neprestano miješanje. Na kraju, poslužite toplo uz malo prepečenog hljeba.

Domaće njoke od budimke
Italijanske njoke od bundeve su pravi raj za nepce, a istovremeno su toliko zahvalne za pripremu i mogu se služiti uz razne sosove i priloge. A, ukoliko vam i ostane nešto smjese viška, uvijek je možete zamrznuti do sljedećeg korišćenja.

Sastojci:
1 šolja pasirane kuvane bundeve
1 šolja rikota sira
2 jaja
2 kašičice soli
¼ šolje rendanog parmezana
3 šolje glatkog brašna

Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte pasiranu bundevu, rikota sir, parmezan, jaja i so. Postepeno dodajte brašno i polako mijesite rukama sve dok ne dobijete fino tijesto. Oblikujte ga u loptu i pokrijte vlažnom krpom i ostavite kratko da odstoji. Nakon toga, pospite malo brašna na radnu površinu, isijecite tijesto na četiri jednaka dijela, a zatim ih jedan po jedan uvaljajte tako da formiraju oblik duguljastog valjka. Potom ih isijecite na komadiće dužine od po 1,5 cm i vaše domaće njoke su spremne za kuvanje. Ubacujte po nekoliko njoka u šerpu sa vodom na šporetu i vadite ih u momentu kada isplivaju na površinu nakon ključanja vode. Poslužite ih uz svoj omiljeni sos ili koristite kao prilog jelima sa mesom.

Waffle od budimke
Mnogima omiljena poslastica, waffle ili bakin kolač, vrlo jednostavno možete pripremiti sa dodatkom bundeve i nagraditi sebe i svoje najmilije ukusnim desertom.

Sastojci:
1,5 šolja brašna
1 kašičica praška za pecivo
½  kašičice sode bikarbone
¼  kašičice soli
2 kašičice mljevenog cimeta
½  kašičice mljevenog đumbira
2 velika jaja
2 kašike smeđeg šećera
½  šolje pasirane kuvane bundeve
4 kašike otopljenog putera

Priprema:
U srednjoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i začine. Zatim u većoj činiji umutite jaja i smeđi šećer sve dok se ne sjedine, a zatim dodajte pasiranu bundevu i otopljeni puter, i mutite sve dok smjesa na postane glatka. Dodajte i smjesu sa brašnom i nastavite sa mućenjem. Nakon toga nanesite malo otopljenog putera na prethodno zagrijan aparat za waffle i pecite ih oko 5 minuta. Poslužite uz omiljeni džem i pospite šećerom u prahu.

Rižoto sa budimkom i parmezanom
Bundeva je posebno lijepa kada se od nje pripremi rižoto. Za pripremu nije potrebno mnogo vremena, a možete ga poslužiti kao glavno jelo ili laganu večeru.

Sastojci:
500 g bundeve
4 šolje vrele vode
2 kašike putera
1 mala glavica crvenog luka
1 čen bijelog luka
1 šolja riže
100 ml bijelog vina
2 kašike kisele pavlake
30 g parmezana
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:
Bundevu isijecite na kockice, prelijte sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu da se ispeče. Kada je pečena, ostavite da se prohladi i 1/3 količine sklonite sa strane. Nakon toga isijecite luk i propržite ga na puteru dok ne omkeša, a zatim dodajte i usitnjeni čen bijelog luka i rižu. Lagano promiješajte pa dolijte bijelo vino i smanjite vatru. Ostavite tako da se krčka dok vino ne ispari, a nakon toga dodajte vodu i poklopite. Kada je riža na pola kuvana, dodajte kockice bundeve i nastavite sa kuvanjem dok riža ne bude gotova. Nakon toga dodajte parmezan i kiselu pavlaku i dobro promiješajte. Poslužite rižoto zajedno sa kockicama bundeve koje ste sklonili sa strane.

Pumpkin spice latte (kafa od bundeve)
Kafa sa bundevom je tradicionalni američki napitak. Ako ste već čuli za ovu vrstu kafe i pitate se kako je moguće da je postala toliko popularna, zašto je ne biste probali i sami napraviti po originalnom receptu?

Sastojci:
¼  šoljice rendane bundeve
½  šoljice kuvane kafe
½  šoljice mlijeka
2 kapi ekstrakta vanilije
1 kašičica mješavine začina – cimet, đumbir, muskatni oraščić i karanfilić

Priprema:
Pomiješajte bundevu, mlijeko, ekstrakt vanilije i začine u manjoj šerpi i stavite da se kuvaju na umjerenoj vatri. Kada je smjesa proključala, prebacite je u blender i mutite dok ne postane homogena. Nakon toga je sipajte u šolju, dodajte kafu te sve dobro promiješajte. Ukrasite sa malo umućenog šlaga i cimeta.

Slatke pogačice od bundeve
Ove pogačice su zaista čarolija za sva čula, idealne su kada želite da impresionirate goste i obogatite trpezu nečim interesantnim, jednostavnim i ukusnim.

Sastojci:
120 ml mlijeka
40 g rastopljenog putera
1 jaje
50 g smeđeg šećera
3 g soli
6 g suvog kvasca
350 g brašna
130 g pirea od bundeve
1 žumanjak za premaz

Priprema:
Umutite jaja viljuškom, a zatim sjedinite brašno, šećer i so. U dubljoj posudi pomiješajte mlijeko, puter, kvasac i pire od bundeve. Sve dobro promiješajte i dodajte jaja i smjesu sa brašnom. Mijesite tijesto rukama sve dok ne postane glatko. Prekrijte posudu krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena. Kada je tijesto naraslo, mijesite ga na radnoj površini i podijelite na 18 jednakih loptica.  Svaku lopticu uvežite tankim kanapom tako da dobijete oblik bundeve. Odsijecite viškove kanapa i prekrijte krpom, pa ostavite da odstoji još pola sata.  Za to vrijeme zagrijte rernu na 180°C. Pogačice premažite žumanjkom te ih stavite da se peku oko 20 minuta. Kada su gotove, uklonite kanape i poslužite.