Banana bread sa čokoladom

Miris slatkog zdravog hljeba koji se širi po vašoj kuhinji okupiće ukućane za sto bez pogovora. 😊
Sve popularnija poslastica ljubitelja zdrave ishrane ubjedljivo je Banana bread. Sjajan izbor za sve koji vode računa o zdravoj ishrani bez rafinisanih šećera, te mlijeka i mliječnih proizvoda, što ga čini i nezaobilaznom veganskom, ali i bezglutenskom poslasticom kakav je i naš recept.
Ovaj ukusni slatki hljeb možete poslužiti uz svježe voće, slatki namaz ili uz šolju kafe ili čaja.
Priprema je jednostavna i ne oduzima puno vremena a kao rezultat dobijate najmekšu i sočnu zdravu poslasticu. Sigurni smo da ćete ga praviti svaki put kada vidite nekoliko zrelih banana koje svi zaobilaze, a u ovom dezertu su presudne za specifičan okus. 😊
Ako vam kažemo da smo dodali i čokoladu, sigurni smo da ste već na klik od recepta koji vas čeka u opisu profila 😊
Sastojci:
- 1 velika kašika (15g) mljevenog lanenog sjemena
- 90 ml vode
- 3 srednje zrelije banane
- 60 ml kokosovog ulja
- 60g pirea od jabuka
- 1 velika kašika (15g) rogača koji je odlična zamjena ukoliko izbjegavate šećer ili zaslađivače
- 1 mala kašika (5g) soda bikarbona
- 1/2 male kašike (2.5g) praška za pecivo
- 1/2 male kašike (2.5 g) soli
- 1 mala kašika (5g) vanilla ekstrakta
- 2 male kašike (10g) cejlonskog cimeta
- kokosove mrvice i koštuničavo voće po izboru
- 300g integralnog ili bezglutenskog brašna, po izboru. Umjesto brašna možete koristiti i zobene pahuljice ili bademe koje vrlo jednostavne možete izmiksati u blederu i napraviti brašno. 😊
- 100g crne čokolade bez mlijeka izlomljene na sitne komade
Priprema:
- U posudi pomješajte laneno sjeme i 90ml vode i ostavite oko 5 minuta uz povremeno mješanje kako bi se napravila gelasta masa.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni i spremite pleh za pečenje namazan uljem.
- Dodajte banane i viljuškom iz izgnječite kako biste dobili što mehšu teksturu. Dodajte ulje, pire od jabuka, rogač i mješajte dok se sastojic ne sjedine.
- Zatim dodajte sodu bikarboju, prašak za pecivo i so te nakon svakog dodavanja dobro izmješajte sastojke. Dodajte vanila ekstrakt i cimet i ponovo promješajte smjesu.
- Lagano dodajte brašno uz konstantno mješanje a nakon toga i usitnjenu čokoladu. Dio čololade sačuvajte za dekoraciju. 😊
- Masu prebacite u pleh, pospite mrvicama kokosa i cimeta i preostalom čokoladom. Takođe, možete dodati i još jednu bananu presječenu po na pola po dužini.
- Pecite dok kolač ne poprimi zlatno žutu boji (okvirno 40 – 50 minuta) i dok se lagano ne počne odvajati od ivica pleha. Već tada osjetićete kako se neodolj miris širi po kuhinji 😊.
- Ostavite da se ohladi 5 – 10 minuta, izrežite na tanke ili deblje šnjite i uživajte u vašoj novoj poslastici.
Savjet majstora:
Ovaj recept ostavlja vam prostor za kreativnost kako biste ga prilagodili vašim željama te prilikom posluživanja dodajte i koštuničavo ili svježe voće.