27/Jan/2017

Bakin kolač od jabuka

Da li posteje mirisi koji vas vraćaju u djetinjstvo? Da li vam se desi da nekada zatvorite oči i mislima se vratite u bakinu kuhinju? Zamislite miris jabuka, cimeta, vanile… Odlučili smo da vas divnim I jednostavnim receptom vratimo u srećne i bezbrižne dane kada ste uživali u maminim I bakinim specijalitetima 🙂

Sastojci:

Šta je baki bilo potrebno za ovaj kolačić?

  • 3 jaja,
  • 12 žlice šećera,
  • 12 žlice ulja,
  • 12 žlice mlijeka,
  • 15 žlice brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1/2 kg jabuka,
  • šećer u prahu za posipanje,
  • cimet

Priprema:

Kako izgleda priprema kolača koji nas vraća u djetinjstvo?

Napraviti smjesu od jaja, šećera, brašna, ulja, mlijeka i praška za pecivo. Jabuke naribati i po želji dodati cimet (Nekima je kolač bolji bez cimeta!).

 

Pola smjese uliti u kalup i staviti da se peče 15-ak minuta na 180 °C.

Nakon toga izvaditi iz pećnice, na biskvit poslagati naribane jabuke, a na jabuke drugu polovicu smjese za biskvit i vratiti u pećnicu na još desetak minuta.

 

Pečen i ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

Drage komšije, podijelite sa nama recepte koji vas vraćaju u djetinjstvo 🙂