10 NAČINA DA SVAKODNEVNO UŽIVATE U ŠPINATU

 

Od kada je stigao u Evropu u 11. vijeku pa sve do danas, špinat je neizostavna namirnica na trpezama svih onih koji vode računa o pravilnoj i raznovrsnoj ishrani. Zato vam danas donosimo 10 jednostavnih načina i recepata da, ako već niste, zavolite špinat i sve one benefite koje nam on donosi.

Smuti ili cijeđeni sok

Neka vam dan počne u pravim bojama zdravlja i sa najboljim izvorom gvožđa! Zamijenite kafu ukusnim smutijem sa vašim omiljenim voćem i povrćem kojima će špinat dati odličnu aromu. Budući da je svjež špinat dosta neutralnog ukusa, nemojte se plašiti da će napraviti disbalans u aromama voća i povrća sa kojima se kombinuje.

Salate bez granica

Svjež mladi ili običan špinat zaista možete da kombinujete sa različitim povrćkama i dresinzima. Tako ga možete dodati sitno isjeckanog u salatu od kupusa, salatu od krastavaca i bijelog luka kao i u rendanu cveklu i mrkvu. Dovoljno je da povrće prelijete mješavinom maslinovog ulja, soli i limuna i da dobijete odličan šareni prilog jelu ili još bolju obrok salatu.

Pesto sos

Iako se originalno pravi od bosiljka, pesto možete po istom principu napraviti i od špinata. Sve što vam je potrebno je da izblendirate parmezan, svjež špinat, bademe, maslinovo ulje i začine po želji. Ovako napravljen pesto čuvajte u zatvorenim teglama u frižideru i konzumirajte u roku od dvije nedelje.

Čorba

Bilo da se odlučite da dodate špinat čorbi od karfiola, brokolija ili bundeve ili poželite da ga skuhate samostalno, nikako nećete pogriješiti. Važno je samo voditi računa da se čorba ne ostavlja da dugo ključa kako bi se sačuvalo što više hranljivih elemenata.

Prilog svim jelima

Za samo nekoliko minuta kuhanja dobićete nutritivno najvredniji prilog koji možete da zamislite. Blanširani špinat odlično će se slagati sa jelima od ribe i mesa a po želji ga možete zamiješati sa kašikom vrhnja i sitno sječenim bijelim lukom.

Zelena pica

Ako ste se odlučili da sami zamjesite tijesto, budite slobodni da smjesi dodate blanširani izblendirani špinat koji će pored neobične boje, vašu podlogu za picu obogatiti i neophodnim vitaminima i mineralima. Špinat takođe možete koristiti i svjež tako što će te ga dodati na picu nakon pečenja ili pustiti da na nekoliko minuta smekša u rerni.

Popajev doručak

Poznato je da su pečena jaja i špinat kombinacija koja se ne odbija jer se njihovi ukusi tako neodoljivo dobro slažu. Bez obzira da li se odlučite za jaja na oko ili omlet sa blanširanim špinatom, budite sigurni da ćete se opskrbiti potrebnom količinom bjelančevina koja vam je potrebna da cijeli dan budete puni energije.

Pite i rolati

Pravljenje pite sa špinatom potpuno je isto kao i pravljenje pite sa zeljem ili kupusom. Smjesi tako možete dodati umućena jaja ili vrhnje sa začinima po želji. Važno je samo obratiti pažnju da špinat bude dobro ocijeđen kako tijesto nakon pečenja ne bi bilo vodenasto u sredini.

Pire krompir na nov način

Ako volite da eksperimentišete sa tradicionalnim receptima, imamo sjajnu ideju za vas! Pire krompiru dodajte sitno sječeni blanširani špinat, narendani parmezan i začine po želji. Ovaj neobičan zeleni pire biće odličan prilog jelima od ribe, mesa ili povrća.

Ćufte iz rerne

Ove jednostavne i ukusne ćufte su odličan izbor za vegane i vegetarijance. Špinat dobro operite i kuhajte ga nekoliko minuta, procijedite i sitno ga nasijecite. Špinatu dodajte malo ulja i brašno i oblikovane kugle poređajte na papir za pečenje i pecite u rerni. Ćufte prelijete svojim omiljenim sosom i uživajte!