Sigurni smo da se svi s vremena na vrijeme prepuste čarima klasične domaće pizze, a da li ste probali bijelu pizzu? Ovaj specijalitet tradicionalni umak od paradajza mijenja sa bijelom podlogom od sira koja mu daje posebnu slast, ostavljajući prostor da se istaknu arome ostalih sastojaka. Oni mogu biti isti kao i kod klasične pizze, a mi smo za vas izdvojili jednu prepoznatljivu italijansku kombinaciju.
Sastojci:
400 g mladog sitnog sira
100 g pavlake
200 g tanko narezane pršute
rukola
150 g cherry paradajza
400 g brašna
250 ml mlake vode
7 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
ulje
rendani parmezan
Priprema:
Sipajte vodu u manju posudu, dodajte šećer i suvi kvasac, pa promiješajte i ostavite da odstoji desetak minuta. Za to vrijeme, u većoj posudi pomiješajte brašno i so, te dodajte ulje i vodu sa kvascem. Zamijesite tijesto, a potom ga prelijte sa malo ulja, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena da naraste. Nakon toga, premijesite tijesto, te ga podijelite na četiri jednaka dijela. Razvijte ih oklagijom i premažite mješavinom sira i pavlake, pa stavite u rernu zagrijanu na 220 °C da se peče oko 15 minuta. Kada je tijesto pečeno, preko nadjeva stavite pršutu, rukolu i cherry paradajz isječen na četvrtine. Za kraj, pospite sa malo rendanog parmezana i poslužite.