Sacher torta se prvi put pojavila u Beču, davne 1832. godine, kada je 16-godišnji kuvar Franc Sacher napravio ovu čokoladnu poslasticu za jednog kneza. Popularnost Sacher torte se brzo proširila, te je ona postala svojevrstan simbol Beča, pa čak i cijele Austrije. Kako su godine prolazile, različiti kuvari su dodavali i mijenjali sastojke, ali je osnovna ideja ostala ista – nadjev sa džemom od kajsije među raskošnim čokoladnim korama prelivenim čokoladnom glazurom.
Ova savršena kombinacija sastojaka koji se tope u ustima kreirajući harmoniju ukusa, povešće vas na najljepše putovanje do bečkih klasika, uz recept koji vam predstavljamo u nastavku.
Sacher torta
Sastojci:
200 g čokolade
200 g putera
200 g šećera
7 jaja
150 g brašna
150 g džema od kajsije
200 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Istopite čokoladu za kuvanje na pari, a potom u drugoj posudi umutite puter i šećer. Dodajte jedno po jedno jaje uz neprestano mućenje, a zatim pomiješajte topljenu čokoladu i brašno. Izlijte smjesu u podmazan kalup za torte i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180° C oko 35 minuta. Nakon pečenja, ostavite koru kratko da se ohladi, a zatim je podijelite na dva jednaka dijela. Zagrijte džem od kajsije u manjoj šerpi sve dok ne postane tečan, te njime premažite jednu polovinu kore, pa preklopite drugom polovinom. Istopite čokoladu za kuvanje, dodajte slatku pavlaku i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte tortu čokoladnim prelivom, ostavite da se ohladi, a zatim dekorišite po želji. Uživajte!