Badem se ističe svojom sposobnošću da obogati ukus svakog jela, i nudi jedinstvenu kombinaciju hranljivih vrijednosti i upečatljive orašaste arome. Zato saznajte kako sve badem možete uvrstiti u svoju ishranu, i odaberite omiljeni način za uživanje u ovoj superhrani.
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko bogato je kalcijumom i dobar je saveznik kada želite jednostavan doručak sa žitaricama, kašu ili osnovu za smoothie. Pogodno je za one koji su intolerantni na laktozu, ili se pridržavaju veganske i vegetarijanske ishrane. Pravi se jednostavno – nakon što bademi odstoje u vodi, samelju se u svježoj vodi i zatim procijede. Dobijeno mlijeko možete obogatiti aromom vanilije, cimetom ili medom.
Puter od badema
Puter od badema je zdrav i neodoljiv namaz koji se može jesti uz krišku hljeba ili kao dodatak u kašama i drugim jelima. Pravi se mljevenjem pečenih badema sa dodatkom biljnog ulja, meda ili javorovog sirupa, kako bi se dobila glatka pasta. Idealan je za hranljiv doručak ili brzi međuobrok koji će vam pružiti energiju i osjećaj sitosti.
Bademovo brašno
Bademovo brašno bogato je proteinima i zdravim mastima, ne sadrži gluten i odlična je alternativa pšeničnom brašnu. Dobija se mljevenjem sirovih badema i koristiti se u različitim receptima za pečenje, zgušnjavanje supa i sosova, ili pohovanje mesa. Ukoliko pripremate kolače, palačinke, peciva ili hljeb, bademovo brašno će im dati mekanu teksturu i blagi orašast ukus kojem ćete teško odoljeti.
Bademi kao grickalica
Pored pečenih, sirovi bademi su takođe odličan izbor za zdravu grickalicu. Prije konzumacije, preporučuje se potapanje badema u vodu najmanje pola sata, što omogućava lakšu apsorpciju hranljivih sastojaka.