U svijetu italijanske tjestenine ukusi se prepliću u savršenoj harmoniji različitih oblika i tekstura. Ukoliko ste i vi jedan od zaljubljenika u nju, za vas smo pripremili mali italijanski rječnik kako biste još lakše i slobodnije uplovili u svijet kulinarske magije najpoznatijih vrsta italijanske paste!
Bigoli- duga, gusta tjestenina nalik špagetima.
Cannelloni- pečena pasta punjena filom i prelivena sosom. Popularni nadjevi uključuju špinat, rikota sir i mljeveno meso.
Fettuccine- dugačka, ravna tjestenina u obliku trake, popularna u toskanskoj i rimskoj kuhinji.
Farfalle – pasta u obliku leptira sa naboranim središtem.
Fusilli- tjestenina u obliku spirale, takođe poznata kao rotini.
Garganelli- pasta u obliku malih kratkih širokih cjevčica sa horizontalnim brazdama.
Gnocchi (njoke)- knedle od krompira i brašna ili griza, koje se često kategorišu kao vrsta tjestenine.
Lasagne (lazanje)- široki listovi tjestenine, naizmjenično naslagani sa različitim nadjevima i sosovima za pripremu čuvenog italijanskog istoimenog jela.
Macaroni (makarone)– male, uske cjevčice tjestenine koje su često zakrivljenog oblika.
Orecchiette – pasta u obliku malenih školjki.
Pappardelle – pasta u obliku širokih traka, slična fettuccini, ali nešto šira.
Penne – pasta cilindričnog oblika sa dijagonalno isječenim krajevima koji podsjećaju na oblik penkala.
Ravioli- jastučići od tijesta ispunjeni nadjevom od sira, mesa ili povrća.
Spaghetti – dugački, tanki špageti, klasik među tjesteninama.
Tortellini – pasta prstenastog oblika, često ispunjena sirom ili mesom.
Tagliatelle – ravna pasta slična rezancima.
Ako ste pozeljeli da pastu pripremate kao pravi italijanski majstor, u nastavku pogledajte kulinarske termine koje je važno znati!
Al dente- odnosi se na idealno nježnu, ali čvrstu teksturu kuvane tjestenine.
Aglio e Olio- prevodi se kao „bijeli luk i ulje“, predstavlja naziv za brzi sos koji se često kombinuje sa špagetima.
Alfredo- popularan sos za tjestenine koji se sastoji od putera, pavlake, bijelog luka i parmezana.
Arrabiatta- pikantni sos za testeninu od bijelog luka, paradajza i suvih čili papričica kuvanih u maslinovom ulju.
Al forno- izraz koji se odnosi na pastu ili neko drugo jelo pečeno u rerni.
Al fresco- doslovno se prevodi „ na otvorenom“, odnosi se na bilo koji obrok u kojem se uživa napolju.
Bolognese- sporo kuvani sos od mljevenog mesa koji se obično služi uz tjesteninu.
Cacio e Pepe- popularni rimski sos od rendanog pecorino romano sira i crnog bibera. Obično se služi sa špagetima.
Marinara– tradicionalni italijanski sos od paradajza, luka i začinskog bilja, koji se najčešće služi uz tjesteninu.
Pasta bianca- u doslovnom prevodu „bijela pasta“, podrazumijeva ovo jelo bez paradajza čiji sos obično uključuje puter, ulje i parmezan.
Pasta fresca- svježa tjestenina.
Pasta secca- sušena tjestenina.
Primavera- doslovno znači proljeće, opisuje sezonska jela napravljena od svježeg povrća.
Puttanesca- sos za tjesteninu koji obično uključuje paradajz, bijeli luk, crne masline i inćune.
Ragu- sos na bazi mesa koji se obično servira uz pastu.