mojMarket
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • Novosti
  • O nama
  • Internet trgovina
mojMarket
  • Akcije
  • Marketi
  • Blog
  • Klub osmijeha
  • Volim
  • Zaposlenje
  • Novosti
  • O nama
  • Internet trgovina

5 nezaobilaznih soseva uz glavno jelo

byadmin inRecepti posted20 January, 2023
0
0
5 nezaobilaznih soseva uz glavno jelo

Podjednako kao i izbor dobrih namirnica za vaše glavno jelo, važan je i pravi izbor priloga koji ćete uz njega poslužiti, a kada se odlučite da spremate meso ili ribu – sosevi su nezaobilazan i najsočniji dio svakog obroka.

Danas vam donosimo pet recepata koje možete kombinovati uz sve vrste mesa, ribe i povrća, a na vama je samo da izabrete svoj omiljeni!

Avgolemono

Kiseli grčki sos na bazi limuna koji se odlično kombinuje uz sva riblja mesa.

Potrebni sastojci:

Sok od 2 limuna
2 jaja
1 kašika brašna
250ml bujona (pileći, goveđi ili od povrća)
So i biber
Mirođija

Način pripreme:
Dobro sjedinite jaja i sok od limuna. Prespite u šerpicu i kuvajte na jako slaboj vatri. Dodajte polovinu bujona i miješajte. Ostataku bujona dodajte brašno i dobro umutite kako ne bi došlo do stvaranja grudvica. Bujon i brašno dodajte smjesi u šerpici i sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta na slaboj vatri uz neprestano miješanje.

Holandez
Kremasti francuski sos za sočnu piletinu.

Potrebni sastojci:

3 jajeta (samo žumance)
200 g maslaca
Kašika limunovog soka
20ml bijelog vina
20ml mlake vode
So i biber
 
Način pripreme:
Sos se priprema na pari a maslac je prethodno potrebno dobro rastopiti na jakoj vatri uz neprestano miješanje.
U posudu koja je u kipućoj vodi umutiti žumanca i začine te polako dodavati vodu, vino i limunov sok. Smanjiti vatru i polako dodavati rastopljen maslac uz neprestano miješanje. Sve zajedno miješajte dok se smjesa potpuno ne zgusne.

Lionski sos
Neodoljivi sos odličan je u paru sa goveđim mesom!

Potrebni sastojci:

2 glavice crnog luka (srednje veličine)
1 čen bijelog luka
2 kašike brašna
50 g maslaca
100 ml bijelog vina
200 ml bujona (goveđi ili od povrća)
So i biber
Sušeni peršun ili ruzmarin po ukusu

Način pripreme:
Sitno sječeni luk pospite brašnom, solju i biberom i pržite na rastopljenom maslacu na tavi dok ne dobije zlatkastu boju i ne omekša. Dodajte vino i bujon uz neprestano miješanje. Sve zajedno kuvajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri. Pred kraj kuvanja pospite sušenim peršunom ili ruzmarinom, po ukusu.

Tanduri
Osvježavajući sos inspirisan azijskom kuhinjom koji se sjajno slaže uz jela od mljevenog mesa i svinjetinu.

Potrebni sastojci:

200g kremastog sira ili kiselog mlijeka
1 manja glavica crnog luka
50 ml maslinovog ulja
1 limun
Bijeli luk
Peršun (svježi ili sušeni)
Kurkuma
Karanfilić (samo cvijetić)
Korijander
Svježi koren đumbira
Muskatni oraščić
So i biber

Način pripreme:
U posudi po želji umutite kiselo mlijeko, maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber. Smjesi dodajte začine – peršun, kurkuma, mrvljeni karanfilić, korijander, rendani muskatni oraščić – po ukusu.
Izrendajte korijen đumbira i dodajte mu sitno sječeni luk, zatim sve zajedno pomješajte sa kiselim mlijekom i začinima.

Gribih
Hladni kremasti sos idealan za jela od svježeg i pečenog povrća.

Potrebni sastojci:

2 jaja
30 ml soka od limuna
100 ml maslinovog ulja
15ml sirćeta
2 srednja kisela krastavca
1 kašičica senfa
So i biber
Sušeni peršun

Način pripreme:
Jaja kuvajte 7 minuta kako bi bila tvrdo kuvana. Odvojte žumance od bjelanceta. Žumance ispasirajte a bjelance isijecite na sitne komade. Dodajte sok od limuna, senf i sirće i mutite viljuškom dok ne dobijete homogenu strukturu. Polako dodajte maslinovo ulje uz neprestano miješanje. Sitno sječene kisele krastavce dodajte smjesi zajedno sa začinima i služite potpuno ohlađeno.

  • Mochi: Priča o najpopularnijem japanskom slatkišu
    Mochi: Priča o najpopularnijem japanskom slatkišu
  • KESTREL: Upoznajte vrhunske škotske lagere!
    KESTREL: Upoznajte vrhunske škotske lagere!
  • Fine ideje za hrskave tartove od lisnatog tijesta
    Fine ideje za hrskave tartove od lisnatog tijesta
  • Rukola-  svestrani dodatak i inspiracija u kuhinji
    Rukola- svestrani dodatak i inspiracija u kuhinji
  • Da li ste probali pohovanu fetu?
    Da li ste probali pohovanu fetu?
  • Kako pripremiti veggie burgere?
    Kako pripremiti veggie burgere?
  • Osvježavajuća voćna Caprese salata
    Osvježavajuća voćna Caprese salata
  • Al dente ili Al forno: Mali italijanski pasta rječnik
    Al dente ili Al forno: Mali italijanski pasta rječnik

Naši odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

Novosti
Sponzorstva i donacije
Zaposlenje
Klub osmijeha

Besplatna info linija
0800 50 243
Politika privatnosti

2023. mojMarket

MojMarket.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

mojMarket
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i korisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše preferencije. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika privatnosti