Podjednako kao i izbor dobrih namirnica za vaše glavno jelo, važan je i pravi izbor priloga koji ćete uz njega poslužiti, a kada se odlučite da spremate meso ili ribu – sosevi su nezaobilazan i najsočniji dio svakog obroka.
Danas vam donosimo pet recepata koje možete kombinovati uz sve vrste mesa, ribe i povrća, a na vama je samo da izabrete svoj omiljeni!
Avgolemono
Kiseli grčki sos na bazi limuna koji se odlično kombinuje uz sva riblja mesa.
Potrebni sastojci:
Sok od 2 limuna
2 jaja
1 kašika brašna
250ml bujona (pileći, goveđi ili od povrća)
So i biber
Mirođija
Način pripreme:
Dobro sjedinite jaja i sok od limuna. Prespite u šerpicu i kuvajte na jako slaboj vatri. Dodajte polovinu bujona i miješajte. Ostataku bujona dodajte brašno i dobro umutite kako ne bi došlo do stvaranja grudvica. Bujon i brašno dodajte smjesi u šerpici i sve zajedno kuvajte još nekoliko minuta na slaboj vatri uz neprestano miješanje.
Holandez
Kremasti francuski sos za sočnu piletinu.
Potrebni sastojci:
3 jajeta (samo žumance)
200 g maslaca
Kašika limunovog soka
20ml bijelog vina
20ml mlake vode
So i biber
Način pripreme:
Sos se priprema na pari a maslac je prethodno potrebno dobro rastopiti na jakoj vatri uz neprestano miješanje.
U posudu koja je u kipućoj vodi umutiti žumanca i začine te polako dodavati vodu, vino i limunov sok. Smanjiti vatru i polako dodavati rastopljen maslac uz neprestano miješanje. Sve zajedno miješajte dok se smjesa potpuno ne zgusne.
Lionski sos
Neodoljivi sos odličan je u paru sa goveđim mesom!
Potrebni sastojci:
2 glavice crnog luka (srednje veličine)
1 čen bijelog luka
2 kašike brašna
50 g maslaca
100 ml bijelog vina
200 ml bujona (goveđi ili od povrća)
So i biber
Sušeni peršun ili ruzmarin po ukusu
Način pripreme:
Sitno sječeni luk pospite brašnom, solju i biberom i pržite na rastopljenom maslacu na tavi dok ne dobije zlatkastu boju i ne omekša. Dodajte vino i bujon uz neprestano miješanje. Sve zajedno kuvajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri. Pred kraj kuvanja pospite sušenim peršunom ili ruzmarinom, po ukusu.
Tanduri
Osvježavajući sos inspirisan azijskom kuhinjom koji se sjajno slaže uz jela od mljevenog mesa i svinjetinu.
Potrebni sastojci:
200g kremastog sira ili kiselog mlijeka
1 manja glavica crnog luka
50 ml maslinovog ulja
1 limun
Bijeli luk
Peršun (svježi ili sušeni)
Kurkuma
Karanfilić (samo cvijetić)
Korijander
Svježi koren đumbira
Muskatni oraščić
So i biber
Način pripreme:
U posudi po želji umutite kiselo mlijeko, maslinovo ulje, sok od limuna, so i biber. Smjesi dodajte začine – peršun, kurkuma, mrvljeni karanfilić, korijander, rendani muskatni oraščić – po ukusu.
Izrendajte korijen đumbira i dodajte mu sitno sječeni luk, zatim sve zajedno pomješajte sa kiselim mlijekom i začinima.
Gribih
Hladni kremasti sos idealan za jela od svježeg i pečenog povrća.
Potrebni sastojci:
2 jaja
30 ml soka od limuna
100 ml maslinovog ulja
15ml sirćeta
2 srednja kisela krastavca
1 kašičica senfa
So i biber
Sušeni peršun
Način pripreme:
Jaja kuvajte 7 minuta kako bi bila tvrdo kuvana. Odvojte žumance od bjelanceta. Žumance ispasirajte a bjelance isijecite na sitne komade. Dodajte sok od limuna, senf i sirće i mutite viljuškom dok ne dobijete homogenu strukturu. Polako dodajte maslinovo ulje uz neprestano miješanje. Sitno sječene kisele krastavce dodajte smjesi zajedno sa začinima i služite potpuno ohlađeno.