Svinjski kare je osjetljiv dio mesa kojeg je moguće prepeći i isušiti ako mu ne posveti odgovarajućua pažnja. Upravo zato sa vama dijelimo savjet za savršeni kare koji će se topiti u ustima. Evo na što morate pripaziti dok ga spremate.
- Marinada
So će omekšati meso, pa je poželjno dobro nasoliti odreske minimalno 30 minuta prije pečenja, a idealno bi bilo četiri sata prije pripreme. Za još bolji okus mesa pripremite kupku od soli – 700 mililitara hladne vode i 3 kašike krupne morske soli, pa u njoj potopite kare. Meso će imati bolji okus ako u marinadu stavite svježe začinsko bilje, bijeli luk i limun.
- Počnite na tavi
Svinjski kare je lako isušiti – pa je važno kontrolirati termičku obradu. Započnite pečenje na vrućoj tavi kako biste karamelizovali meso. Za to će vam biti potrebno oko tri minute. Ako meso stavite na hladnu tavu, odrezak će imati neprivlačnu sivu boju umjesto zlatno-smeđih nijansi.
- Završite u rerni
Svinjski kare će biti ispečen kada najdeblji dio odreska dosegne 60 do 62° C. U zavisnosti od debljine odreska za to će vam biti potrebno 6 do 10 minuta pečenja u prethodno zagrijanoj rerni na 200°.