Moćna zrnca kvinoje smatraju se superhranom, zbog svojeg bogatstva bjelančevinama i rijetkim aminokiselinama, vitaminima grupe B i željezom. Ukoliko tražite inspiraciju za ukusne i hranljive obroke, u našem današnjem blog tekstu saznaćete kako da kvinoju pretvorite u tri brza i ukusna ručka za svaki dan.
Grilovana piletina sa kvinojom i povrćem
Sastojci:
600 g pilećeg filea
2 kašičice soli
svježe mljeveni biber
200 g kvinoje
100 g krastavca
100 g paradajza
50 g paprike
4 glavice crvenog luka
1 limun
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike nasjeckanog peršunovog lista
Priprema:
Kvinoju dobro isperite pod mlazom vode, a zatim kuvajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Kad se kvinoja malo ohladila, dodajte joj sjeckani crveni luk, krastavac, paradajz i papriku, sok i naribanu koricu limuna, te kašiku maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte i pospite peršunovim listom. Pileći file posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem solju i biberom, i pecite na grill tavi sa svake strane po par minuta tako da se lijepo zapeče, a meso iznutra ostane sočno. Poslužite sa pripremljenom kvinojom.
Veganska kvinoja salata sa slanutkom
Sastojci:
100 g kvinoje
so
300 g špinata
200 g pečenog slanutka
3 paradajza
1 limeta
2 kašike maslinovog ulja
biber
Priprema:
Kvinoju isperite, i ponavljajte proces sve dok voda ne bude potpuno bistra. Zatim je stavite da se kuva oko 15 minuta. U međuvremenu operite i očistite špinat, te ga kratko obarite u posoljenoj ključaloj vodi. Zatim ga prebacite u hladnu vodu, pa ocijedite. Paradajz isjeckajte na kockice, i nakon toga u dubljoj posudi pomiješajte zajedno sa slanutkom i ohlađenim špinatom. Začinite kvinoju i servirajte je zajedno sa povrćem, te sve prelijte maslinovim uljem i sokom od limete.
Paprike punjene kvinojom
Sastojci:
4 crvene paprike
2 šolje kvinoje
2 sitno sjeckane mrkve
vezica peršina
svježi listići bosiljka
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
so
biber
Priprema:
Isperite kvinoju pa je stavite da se kuva oko 15 minuta, a zatim dobro ocijedite. Potom u manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, so i biber. U većoj posudi pomiješajte kvinoju, mrkvu i sitno sjeckane listove peršuna. Prelijte ih mješavinom ulja i sirćeta. Promiješajte pa dodatno posolite i pobiberite po ukusu. Paprike operite i prepolovite, pa im izvadite koštice. Poredajte ih u šerpu, te ih napunite ih nadjevom od kvinoje. Zatim ih poklopite i stavite da se peku u rerni zagrijanoj na 180°C oko pola sata.