Od bogate istorije, značaja u ishrani do raznolikosti aroma i punoći okusa, maslinovo ulje je zaista izvanredan prozvod koji nam stiže direktno iz prirode. Ukoliko ste i vi ljubitelj maslinovog ulja u nastavku možete pročitati nekoliko interesantnih činjenica o njemu.
- Poput vina, maslinovo ulje takođe ima širok spektar aroma i ukusa koji zavise od zrelosti i sorte masline, njene prerade i geografskog porijekla.
- Za proizvodnju 1 l maslinovog ulja potrebno je oko 5.5 kilograma maslina.
- Maslinovo ulje je potrebno zaštiti od kiseonika i sunčeve svetlosti, te nije slučajnost što se skladišti u tamno zelenim ili smeđim staklenim bocama.
- Da bi imalo epitet extra djevičanskog, maslinovo ulje mora posjedovati pravi ukus masline, zadržati sve vitamine, minerale i antioksidante koji se u njoj nalaze i imati najviše 0,8% masnih kiselina.
- Čisto maslinovo ulje se može zagrijati na višim temperaturama nego ekstra djevičansko maslinovo ulje.
- Najbolji način da smanjite procenat zasićenih masti u pecivima i kolačima jeste da umjesto putera koristite maslinovo ulje.
- Sladoled preliven maslinovim uljem se služi kao poseban delikates u pojedinim prestižnim restoranima.
- Kako bi se dobilo visokokvalitetno maslinovo ulje, berba maslina se i danas najčešće obavlja ručno.
- Sos za jednu od najtraženijih pasti, Aglio e Olio sadrži samo dva sastojka – maslinovo ulje i bijeli luk.
- Dodajte nekoliko kockica fete i začinsko bilje u maslinovo ulje, i u samo par koraka dobijate fino meze i dodatak za salate.